Tarina

Pieni Merenneito

 

H.C. Andersenin sadun pohjalta sovittanut Mia Nirhamo

 

1. Meren syvyyksissä
 

Kaukana, kaukana meren syvyyksissä, missä vesi on sinistä ja kirkasta, asuu meren väki: meriheinää, värikkäitä kaloja, tulikaloja, meritähtiä. Meren kuningas on hyvä ja lempeä hallitsija, jolla on viisi tytärtä. Tänään on nuorimman sisaren, pienen merenneidon 15. syntymäpäivä. Meren kuningas on luvannut, että jokainen tyttäristä saa 15. syntymäpäivänään uida veden pinnalle katsomaan ihmisten maailmaa.

Kuningas saapuu juhliin delfiinin vetämillä vaunuilla ja merenneitosisarukset iloitsevat.  Mutta missä on päivänsankari, missä on pieni merenneito? Hän ui ja laulaa itsekseen, kunnes muistaa omat juhlansa ja kiiruhtaa muiden mukaan. Sisaret onnittelevat pientä merenneitoa yhdessä pienten sinisimpukoiden kanssa. Meren kuningas asettaa valkean liljaseppeleen pienen merenneidon päähän. Kultakala tuo lahjan pienelle merenneidolle, ja kultakalat tanssivat pienen merenneidon kunniaksi. Meren väki saattaa pientä merenneitoa, joka ui kohti veden pintaa.

 

2. Prinssin laivalla
 

Prinssin laivalla merimiehet kisailevat kannella.  Hovimarsalkka tulee tekemään tarkastuskierroksen kesken merimiesten puuhien..Prinssi ystävineen viettää aikaa laivalla.

Pieni merenneito on noussut veden pinnalle ja huomaa prinssin, joka tarkkailee aaltoja.  Tuuli voimistuu nostattaen vaahtopäitä, jotka alkavat keinuttaa laivaa, taivas välkkyy salamista. Pieni merenneito seuraa, miten laivalle ja prinssille käy myrskyssä.  Prinssi huuhtoutuu mereen ja on hukkumaisillaan aaltoihin.  Pieni merenneito pelastaa prinssin rantaan..Pieni merenneito laulaa prinssille, joka virkoaa henkiin. Prinssi ja merenneito ihastuvat toisiinsa, mutta pieni merenneito ei voi nousta rantaan, vaan hänen on palattava meren syvyyksiin.

 

3. Meren noidan luola
 

Pieni merenneito haluaa muuttua ihmiseksi ja hän tietää, kuka häntä voi auttaa, meren pohjalla luolassaan lymyilevä paha meren noita.  Päästäkseen noidan luo pienen merenneidon on mentävä läpi kuohuvien vesipyörteiden, ja ohi merenpohjan neitojen, jotka yrittävät tarttua pieneen merenneitoon. Luurangot heiluvat ja vesikäärme pelottelee tulijaa. Noidan luolaa vartioi krokotiili. Noita joka on valtava mustekala, levittelee lonkeroitaan. Pieni merenneito pyytää saada noidalta jalat pyrstönsä tilalle, ja noita vaatii merenneidon kauniin lauluääneen palkkiokseen. Noidan luolassa on myös sammakko. Noita tallettaa merenneidon äänen suureen simpukkaan, jonka sammakko varastaa pieneltä merenneidolta yhdessä pienen merenneidon äänen kanssa. Mustekala-noita nauraa ja sen lonkerot melkein tukehduttavat pienen merenneidon, joka pyörtyy maahan.

 

4. Prinssin linnassa
 

Pieni merenneito herää prinssin linnassa, ja huomaa, että hänen pyrstönsä on kadonnut ja sen tilalla on kauniit jalat. Prinssi auttaa pientä merenneitoa kävelemään. Prinssi ei kuitenkaan tunnista pientä merenneitoa siksi samaksi tytöksi, johon hän ihastui, koska pienellä merenneidolla ei ole enää ääntä.

Torvensoittajat soittavat ja airueet saapuvat paikalle. Hoviin on tulossa vieras. Hovimarsalkka esittelee prinssille uuden prinsessan. Prinsessa laulaa äänellä, jonka prinssi nyt tunnistaa, pienen merenneidon äänellä. Prinssi luulee löytäneensä tytön, joka pelasti hänen henkensä. Kaikki riemuitsevat ja hovinarrit hauskuuttavat prinssiä ja prinsessaa. Kaunis espanjalainen tanssijatar tanssii viuhkan kanssa uuden prinsessa kunniaksi. 

Vain pieni merenneito on hiljaa paikallaan, koska hän ymmärtää, että noita on pettänyt hänet.

Pieni merenneito sieppaa simpukan, joka prinsessalla on mukanaan ja merenneito saa oman äänensä takaisin. Prinsessa muuttuu mustekalaksi ja prinssi ajaa mustekalan pois.

Pieni merenneito kruunataan oikeaksi prinsessaksi, ja prinssi lahjoittaa hänelle helmiä

 

5. Jäähyväiset
 

Prinssin laiva on valmiina lähtöön, ravut tanssivat rannalla ja valkoinen  kyyhky lentelee juhlapäivän kunniaksi. Meren väki laulaa ja tanssii meren aalloilla. He iloitsevat pienen merenneidon ja prinssin puolesta, jotka heiluttavat heille hyvästiksi laivan kannelta.