Tarina

Peukalo-Liisa:
Tarina

H.C Andersen: Peukalo-Liisa

jääsaduksi sovittanut Mia Nirhamo


”Tarina peukalon mittaisesta tytöstä, nimeltä Liisa, joka on kiltti ja kultainen tyttö.
Peukalo – Liisa on satu, jossa Liisa päätyy monien seikkailujen, ja kolmen kosinnan jälkeen
keijukaiskuninkaan puolisoksi, kukkien ja keijujen kuningattareksi.”


Kaukana kaukana metsän ja jokien keskellä oli pieni kylä, jossa asui iloisia kyläläisiä lapsineen. Kyläläisten joukossa olivat mies ja vaimo, joilla ei ollut omaa lasta, ja se suretti heitä. Vaimon ollessa yksin salaperäinen noita toi hänelle erikoisen kukansiemenen. Noita lupasi, että jos vaimo istuttaisi siemenen kukkaruukkuun, niin häntä odottaisi yllätys!

Vaimo meni kotiin, ja istutti siemenen suureen ruukkuun, ja kasteli sitä samoin kuin muitakin puutarhansa kukkia. Ruusut olivat värikkäitä ja kauniita. Ruukusta kasvoi kuitenkin ruusunkukkiakin kauniimpi tulppaani. Vaimo antoi tulppaanille suukon, ja sen terälehdet aukesivat paljastaen kukan keskeltä pienen, vain peukalon mittaisen, hennon ja suloisen tytön. Vaimo ja mies olivat iloista suunniltaan ja ihailivat Peukalo-Liisan tanssia. Vuoteeksi he toivat Liisalle pähkinän kuoren ja peitoksi ruusunlehden.

Peukalo-Liisan levätessä sammakkomummo sammakkopoikansa kanssa loikkasivat Peukalo – Liisan vuoteen luo, ja veivät hänet puutarhasta taikajokea pitkin pesäänsä. Peukalo – Liisan herätessä sammakko poika kosi Liisaa morsiamekseen, joka alkoi itkeä kauhistuneena. Joessa uiskentelevat pikkukalat kuulivat Liisan itkun ja pelastivat Liisan pois kuljettaen hänen pähkinänkuortaan ylävirtaan. Keinuessaan joella Liisa näki ohi lentäviä vesilintuja, jotka tervehtivät Liisaa ystävällisesti.

Peukalo – Liisa näki kauniin perhosen lentelevän ja ihaili sitä. Perhonen auttoi Peukalo-Liisan pois pähkinänkuorelta ja auttoi Liisaa seisomaan pelkällä lehdellä. Liisa sitoi vyönauhansa perhosen ympärille, ja niin he kiisivät virran mukana nopeammin. Iso Turilas pörräsi paikalle katsomaan Liisaa ja perhosta, ja ihastui Liisaan niin, että nappasi Liisan lehdeltä, ja vei hänet hurjaan turilastanssiin. Tuulenvire vei perhosen mukanaan. Turilasparvi surisi Ison turilaan perässä katsoen Liisaa nyrpeästi ja pilkaten häntä rumaksi. Turilaat lensivät pois vieden pähkinäkuoren mukanaan ja jättäen Peukalo – Liisan yksin ja surullisena rannalle

Muuttolinnut jättivät hyvästit peukalo-Liisalle. Usvaneidot nostattivat hyisen usvan maahan peittäen Peukalo-Liisan usvaan ja vain tähdet ja kuu valaisivat jäätyvää maata. Peukalo-Liisa saapui jäätyneen viljapellon laidalle, ja vaelsi viljapellon läpi, jolloin hän löysi hiirten pesän, jossa asusti hiiriäiti pikkuhiirineen. Hiiret ottivat Peukalo – Liisan luokseen. Hiiriäiti antoi Liisalle hartiahuivin, ja pikkuhiiret leikkivät Peukalo – Liisan kanssa.

Eräänä päivänä hiirien naapuri mahtava myyrä saapui kyläilemään hiirten luona. Myyrä mahtaili kiiltävällä mustalla samettiturkillaan ja esitteli hienoja temppuja Peukalo-Liisalle. Hiiriäiti puolestaan pyysi Peukalo-Liisaa esittäytymään myyrälle, joka ihastui Peukalo-Liisaan kovasti. Hiiriperheen ja Liisan ollessa saattamassa myyrää kotiinsa tunnelia pitkin, he törmäsivät kuolleeseen lintuun , pääskyseen maanalaisessa käytävässä. Myyrä ja hiiret eivät linnusta välittäneet, vaan jatkoivat matkaansa, mutta Liisa jäi hoivaamaan pääskystä. Auringon säteet alkoivat lämmittää, jolloin pääskynen nousi lentoon upeine siipineen.

Myyrä tuli kosimaan Peukalo – Liisaa, hiiriäiti kannoillaan, mutta Peukalo – Liisa ei halunnut myyrän vaimoksi. Onneksi Peukalo – Liisan lintuystävä lensi paikalle pelastaen Peukalo- Liisan.

Pääskynen ja Peukalo – Liisa lensivät kauas lämpimiin maihin. Matkallaan he näkivät värikkäitä kukkia ja lensivät yli taikametsän. Lopuksi pääskynen laski Peukalo-Liisan taikametsän niitylle, jossa kasvoi suuria taikakukkia.

Suurimman kukan keskellä istui keijukaiskuningas, päässään kultakruunu ja selässään siivet.

Keijukaiskuningas tanssi Peukalo – Liisalle ja sen jälkeen kosi Peukalo – Liisaa. Peukalo- Liisan myönnyttyä kosintaan jokaisesta taikakukasta tuli esiin keijukainen. Keijut iloitsivat, ja toivat lahjoja Peukalo – Liisalle: kruunun, hunnun, siivet. Niin vietettiin keijukaishäitä, joihin tuli vieraiksi myös hiiriperhe, pääskynen, ja äiti ja isä …