Tarina

Vaahteramäen Eemeli

Espoon Jäätaiturien kertomana

(Astrid Lindgrenin sadun pohjalta) 

Intro

Vaahteramäellä asuu poika, jota sanotaan Vaahteramäen Eemeliksi. Hän on villi pieni jukuripää, vaikka onkin kiltin näköinen. Silloin kun ei kilju. Eemelin perhe on isä, äiti, pikkusisko Iida. Heidän kanssaan Kissankulman talossa asustaa Aatu-renki, Liina-piika. Naapuri Pöperö-Maijakin on melkein kuin talon väkeä.

Kissankulman elämä olisi tyyntä ja rauhallista päivästä toiseen
ja vuodenajasta toiseen, ellei Eemeliä olisi.

Syksy

Kissankulmalla asustaa aika monta eläintäkin, mikä on Eemelin mielestä oikein mukavaa. Lammas, Kissa, Kukko sekä Hevoset Julle ja Markus ovat talon väkeä siinä missä ihmisetkin. Eikä pidä unohtaa Possujakaan, joista yksi, Possu-Ressu, on Eemelin oma possu.

On syksy ja Eemelin on aika lähteä kouluun kotiväen saattelemana. Matka kestää tovin, koska Eemeli ei malta olla ihailematta Syyslehtiä ja Sieniä. Muut Koululaiset jo leikkivät koulun pihalla Eemelin saapuessa.

Opettaja soittaa kelloa ja kutsuu lapset sisään. On aika opetella Kirjaimia. Mitenköhän Eemelin kirjainten opettelu päättyykään?

Talvi

Koulupäivät sujuvat, toiset paremmin, toiset metkummin. On jo talvi ja Eemeli palailee taas tuttua reittiään koulusta Lumihiutaleiden leijaillessa välillä pyryksikin yltyen. Talvilasten pulkkaleikistä innostuvat Iida ja Aatu sekä tietenkin myös koulusta matkaava Eemeli. Metsän siimeksestä lammen jäälle lennähtää pirteä Punatulkku yhdessä ihanan Luistelijattaren kanssa.

Liina hakee Kissankulman lapset ja Aatun kotiin. Pian on aika asettua yöpuulle, ainakin lasten. Liina jatkaa keittiössä askareitaan vielä muiden käytyä nukkumaan. Mitä rapinaa kuuluukaan? Liina säikähtää. Hiiret valtaavat keittiön. Liinan kiljuntaa herää koko perhe. Eemeli virittää innoissaan Hiirenloukkuja. Nyt voidaan jatkaa yöunia. Kuu paistaa väen nukkuessa.

Aamulla Isä tassuttelee ensimmäisenä keittiöön ja pahaa aavistamatta astuu hiirenloukkuun! Siihen herää koko perhe. Isä ajaa Eemelin puuvajaan, kuten niin usein ennenkin hänen metkuiltuaan.

Puuvajassa olisi yksin tylsää, ellei Eemeli olisi keksinyt veistellä Puu-ukkoja ja –akkoja, vaan mitä tällä kertaa tapahtuukaan puu-ukkojen kanssa?.

Kevät

Kevättaivas kaartuu kirkkaana Vaahteramäen ylle. Eläimetkin pääsevät taas ulos pitkän talven jälkeen. Niityllä tepastelevat pienet Tiput ja ulkoilevat isot Lehmät.

Kissankulman väki lähtee kevätmarkkinoille. Iida ja Pöperö-Maija jätetään kotimiehiksi.

Markkinoilla on vilskettä ja vilinää. Hattaratytöt myyvät hattaroita. Posetiivari soitto innostaa Poliisejakin laulamaan, ainakin toista heistä. Rinkelinmyyjät myyvät rinkeleitään, kun Kissankulman väki saapuu markkinoille.

On siellä Hevoskauppiaitakin, kuten kunnon markkinoilla aina. Yksi Hevosista vikuroi kovasti, mutta Eemeli saa sen rauhoittumaan. Siitä hyvästä hän saa sen hevosen, Luukaksen, omakseen.

Markkinat ovat houkuttaneet monenlaista väkeä paikalle, varas Varpusenkin. Tulennielijät aloittavat jännittävän esityksensä. Ennustajaeukko esittelee suurta kristallipalloaan rahamassi vyötäisillään. Tuo rahamassi kiinnostaa Varpusta niin paljon, että hän ryöstää sen. Pössykän avulla Eemeli saa Rosvon kiinni. Poliisit vievät Rosvon pois ja Eemeli on kaikkien mielestä sankari!

LOPPU.