Tarina ja roolit

Kolme iloista rosvoa
- Espoon Jäätaiturien jääsatu 2005

’Nyt hiljaa, hiljaa hiivitään näin Kardemumman yössä
On kaikki kansa pötköllään, vain rosvot raataa työssä
- Kasper ja Jesper ja Joonatan’

1. Intro

Kaukana, kaukana, aavikon takana on pieni aika merkillinen Kardemumman kaupunki. Kaupunkilaisten mielestä se on maailman paras paikka. Kauppias Vuoren kaupasta löytyy lähes kaikki tarpeellinen. Makoisat makkarat voi käydä ostamassa Makkaramestarilta ja suussa sulavat leivonnaiset Leipurilta.

Autoja ei Kardemummassa ole, mutta Raitiovaunu siellä on, yksi ainoa raitiovaunu. Kaupunkilaiset rakastavat Raitiovaunuaan ja ajavat sillä vähän matkaa joka päivä Kuljettaja Jytkysen kyydissä, maksaen matkansa Rahastaja Roposelle.

Kaupungin rauhaa vahtii Poliisimestari Paavali, joka ei koskaan haluaisi ottaa ketään vangiksi. Kaupungilla kulkiessaan hän tervehtii kaikkia, kuten nyt Tommia ystävineen ja kaupungilla vapaasti kulkevia Koiriakin.

Sään ennustaa Vanha Topias. Yleensä ennustus osuu oikeaan, mutta joskus hänkin voi erehtyä. Voi kauhistus, niin taisi sattua nytkin. Aurinkoista lupaili, mutta hirmuinen Rankkasade tulikin.

2. Ensimmäinen ryöstöretki

Yksinäisellä tasangolla kaupungin ulkopuolella on kummallinen vanha talo. Siinä asuvat Kasper, Jesper ja Joonatan. Kasper on vanhin, Jesper on kaunein, ja Joonatan paras syömään. He ovat rosvoja, mutteivat ollenkaan niin pahoja kuin monet muut rosvot.

Hauskana ja hyödyllisenä kotieläimenä rosvoilla on Leijona. Se on aika kiltti leijonaksi, vaikka hermostuukin, kun sillä oli nälkä, eikä rosvojen talosta löydy ruokaa.

Kaupunki käy nukkumaan. Nukkujat eivät huomaa, kuinka Rosvot hiippailevat nappaamaan syötävää itselleen ja Leijonalle.

On aamu. Leipuri huomaa puodistaan ryöstetyn herkkuja ja menee kertomaan asiasta epäuskoiselle Poliisimestarille. Pian Makkaramestari ja Kauppiaskin huomaavat liikkeistään viedyn syötävää. Paikalle sattunut Sohvi-täti kummastelee Poliisimestarin saamattomuutta. Rosvot on saatava kiinni!

3. Kardemumman päivä

On suuri kesäjuhlapäivä, on Kardemumman päivä. Juhlaväki on kerääntynyt torille juhlimaan sitä. Moni on saapunut Raitiovaunulla.

Tommi jättää Tytöt harjoittelemaan juhlatanssia ja lähtee pyytämään Pikku Kamomillaa mukaan juhlaan. Sohvi-tädin mielestä juhla ei kuitenkaan ole pienille tytöille sopiva. Tommi keksii oivan tuuman, joka tepsiikin. Kamomillan jäädessä soittamaan pianoa, Tommi hakee Vanhan Topiaan pyytämään Sohvi-tädin juhlaan. Sohvi-täti ei tietenkään voi jättää Kamomillaa yksin kotiin, joten lopulta kaikki lähtevät mukaan juhlaan.

Juhlassa näyttää olevan mukana koko kaupunki. Mikäs siinä onkaan kuunnellessa Orkesterin oivaa soittoa ja ihaillessa Tanssijoita. Kesken kaiken paikalle tepastelee Kameli – Kardemummassa liikkuu kaduilla vähän outojakin eläimiä vapaasti. Hieman Ilmapallolapset isoa eläintä kuitenkin ihmettelevät. Väki siirtyy torilta puistoon, jossa on enemmän eläimiä. Flamingot herättävät suurta ihastusta.

Rosvotkin mielisivät juhliin mukaan, mutta epäilevät ettei heitä sinne huolittaisi. Raitiovaunu näyttää olevan ihan tyhjillään. Kerrankin he voivat vähän ajella sillä! Kuljettaja Jytkynen huomaa kauhukseen Raitiovaununsa kadonneen. Yhdessä etsien se löytyy lopulta - ja ihan vahingoittumattomana.

4. Ensimmäinen rosvojen kiinniottoyritys

Leipuri, Makkaramestari ja Kauppias epäilevät Rosvojen olleen edellisen yön ruokien katoamisen takana. He saavat Poliisimestarin mukaansa ja päättävät napata tällä kertaa Rosvot itse teosta. Pian he huomaavatkin liikettä kaupassa. Nyt ne Rosvot taidetaan saadaan kiinni … tai ehkei sittenkään.

5. Sohvi-täti ryöstetään

Rosvojen talossa kaikki on yhtä ainutta sotkua ja taas kerran Kasper, Jesper ja Joonatan kinastelevat siitä, kuka tekisi tämän ja kuka tekisi tuon. Kukaan heistä ei pidä siivoamisesta, eikä tiskaamisesta eikä ... Rosvot hermostuvat, kun mitään ei löydy mistään. Leijonakin hermostuu. Sillä on taas nälkä, eikä kukaan anna ruokaa.

Rosvot saavat oivan tuuman. Hehän voivat ryöstää Sohvi-tädin taloudenhoitajakseen! Niin he tekevätkin, muttei kaikki taidakaan sujua ihan kuin he kuvittelivat.

6. Rosvot jäävät kiinni

Tommi leikkii Kamomillan kanssa ja ihastelee tanssivia Hiiriä. Leikin jälkeen Tommi lähtee vaeltelemaan kaupungin ulkopuolelle. Hän löytää oudon talon, jonka huomaa Rosvojen asumukseksi ja onnistuu kuulemaan Rosvojen suunnitelmia.

Tommi lähtee kiiruusti kertomaan näkemästään isälleen Kauppias Vuorelle. Paikalle hälytetään Makkaramestari ja Leipuri. Tällä kertaa Rosvot napataan ryöstöretkeltään ja heidät viedään Poliisimestarin selliin.

7. Finaali

Aikaa kuluu. Kardemumman puistossa Kukat kasvavat, Flamingot tallustavat ja Keijutkin leikkivät.

Kaupungissa kaikki on ennallaan - vai onko sittenkään? Jotain on muuttunut. Rosvoista on tullut kunnon kardemummalaisia. Joonatanista on tullut Leipurin apulainen. Kaupungista puuttunut palokunta on nyt saatu: palopäällikkönä Kasper, jolla monta pientä innokasta Palomiestä apunaan.

Jesperistä on tullut Sirkuksenjohtaja. Leijonakin on päässyt mukaan sirkukseen. Taikurit ja Pikkupellet viihdyttävät tästä lähin kardemummalaisia. Kaikilla on hauskaa!

(Tarinan pohjana on Thorbjorn Egnerin kirja: Kasper, Jesper ja Joonatan, kolme iloista rosvoa)

Kolme iloista rosvoa: Roolit

Kasper-rosvoHanna Halme
Jesper-rosvoMinna Kumpulainen
Joonatan-rosvoSissi Keränen
LeijonaTiina Haimi
LeipuriLaura Lepistö
MakkaramestariJaana Viiri
Kauppias VuoriMinna Järvinen
Sohvi-tätiElina Vesamäki
Pikku KamomillaJenni Vähämaa
Vanha TopiasSonja Sulkava
Poliisimestari PaavaliLaura Salvisto
Raitiovaununkuljettaja RytkynenJustiina Niemi
Rahastaja RoponenSusanna Paajanti
TommiNea Puttonen
Tommin kaverit/tytötSofia Ahanen, Katri Melander, Sophia Cierny
KoiratEmma Freund, Silva Kirkkomäki, Elina Paavonen, Seidi Rantanen, Kaisa Ropponen, Elisa Sutela, Emma Timonen
AavikkoK1
KaupunkilaisiaLiilat
RankkasadePinkit
KukkasetTintit
HiiretLeppikset
JuhlaväkeäMintut
OrkesteriRoosat
IlmapallolapsetTaiturit
PikkupelletTenavat ja Viikkotenavat
PalomiehetTenavapojat
Taikurit/KameliVanhat
Tanssijat
Kukat
Valley Bay Synchro
Raitiovaunu
Keijut
Valley Bay Synchronics
FlamingotValley Bay Synchronettes
NukkujatValley Bay Evergreens