Luistelukoululaisen varusteet

 

 

Tarkoituksenmukaiset varusteet tekevät luistelusta mukavaa ja helpottavat oppimista.

Luistimet

  • sopivan kokoiset (ei liian puristavat, muttei liikaa kasvuvaraakaan)
  • tukeva varsi (erittäin tärkeä)
  • terät, joissa ura (sisäterän ja ulkoterän käyttö oleellista luistelussa)
  • terät, joissa piikit (hyvä tottua alusta asti, vaikkei heti tehdäkään piikkiaskeleita ja hyppyjä piikiltä)

Parhaita ovat oikeat taitoluistimet (uudet tai tukevavartiset käytetyt). Tunnettuja taitoluistinmerkkejä ovat  Riedell, Graf, Risport, Wifa, Edea, Jackson ja Gam. Luistelukoululaisille sopivissa malleissa on yleensä terä kiinnitetty valmiiksi kenkään (Erikseen myytävät kovemmat kengät ja vaikeammat terät on tarkoitettu lähinnä kilpaluistelijoille). Taitoluistimia (uusia ja käytettyjä) myyvät taitoluistinliikkeet. Luistelukoululaisille sopivia malleja löytyy myös hyvin varustetuista urheiluliikkeistä. Hyviä käytettyjä taitoluistimia löytyy myös täältä.

Taitoluistimet on teroitettava ennen käyttöä ja muutaman kerran kauden aikana. Teroitus on syytä teettää liikkeessä, jossa on riittävä osaaminen juuri taitoluistinten teroitukseen. Terän pohjassa on oltava selkeä ura.

Luistelukoululaisen käyttöön sopivat myös kaunoluistimet, harjoitusluistimet tai hokkarit, kunhan ne ovat sopivat ja tukevat.

Vaatteet

Ohut, joustava kerrospukeutuminen (esim. verkkapuku ja lämmintä alle) on parempi kuin ulkohaalari. Helpompi liikkua!

Ei liikaa päälle, sillä liikkuessa tulee lämmin. Riittävästi kuitenkin, sillä kaatuillessa päällimmäinen kerros helposti kastuu.

Vaatteet eivät saa olla hiekkaisia eli ei suoraan ulkoleikeistä jäälle. Hiekka jäällä on vaarallista, koska se voi aiheuttaa kaatumisen. Samasta syystä ei jäälle saa mennä kengät jalassa.

Käsineet

Käsineet ovat välttämättömät. Sormikkaat ovat parhaat. 

Päähine

Kypärä ei pakollinen, mutta suositeltava pienimmille luistelijoille. Luistelijan vanhemman tulee tarkistaa, että kypärä on sopivankokoinen ja istuu päähän.

Muuta

Luistellessa ei tietenkään saa syödä mitään. Purkka pois ennen jäälle menoa!

Luistelijan markkinat on jäätaiturien oma varustepörssi, josta löytyy mm. hyviä käytettyjä taitoluistimia.

 

Lisätietoja luistelijoille jaettavasta tiedotteesta ja valmentajilta.