Taitoluistelun arvostelu uudistuu

30.8.2004

Tällä kaudella järjestetään Suomessa taitoluistelukilpailuja käyttäen kolmea eri arvostelujärjestelmää.

Kansainvälisen Luisteluliiton ISU:n kesäkuinen kongressi hyväksyi käyttöön uuden arvostelujärjestelmän: ISU Judging System. Sitä kokeiltiin viime kaudella muutamissa kilpailuissa (mm. koko GP-sarja). Nyt se otetaan käyttöön kaikissa isoissa kilpailuissa (esim. MM-kisat, EM-kisat, GP-sarja ja Junior GP-sarja). Uutta arvostelujärjestelmää käytetään kaikissa taitoluistelun lajeissa (yksinluistelu, pariluistelu, jäätanssi ja muodostelmaluistelu).

Suomessa uutta järjestelmää käytetään Suomen Taitoluisteluliiton kilpailusarjassa yksinluistelussa SM-seniorien ja SM-juniorien valintakilpailuissa ja SM-kilpailussa. Muodostelmaluistelussa sitä käytetään vain SM-seniorisarjassa. Näissä kotimaan kilpailuissa järjestelmää käytetään 'kevytversiona' puolimanuaalisesti ilman kallista erikoislaitteistoa. 'Arvokisaversio' tuomareiden laitteineen nähdään Suomessakin kerran tällä kaudella: joulukuussa ISU Junior GP -sarjan loppukilpailussa Helsingissä. Niitä laitteistoja on tällä hetkellä vain kahdet koko maailmassa ja ne kiertävät isoissa kilpailuissa.

Useimmissa Suomessa järjestettävissä kilpailuissa käytetään vanhaa tuttua 6.0-järjestelmää joko avoimella (pisteet näytetään) tai suljetulla (pisteitä ei näytetä) arvostelulla.

Pienten luistelijoiden kilpailuissa käytetään Suomessa kehitettyä ja hyväksi havaittua Tähtiarvostelua.

Eri arvostelujärjestelmät pääpiirteittäin